Elke Nederlander heeft in zijn of haar keukenkastje op zijn minst wel één soort azijn staan. Balsamicoazijn voor in de salade, rijstazijn in je sushirijst of gewoon een flesje natuurazijn voor vele doeleinden in de keuken. Je zou zeggen dat wij hier in Nederland aardig bekend zijn met het gebruik van azijn, maar wist je dat het drinken van azijn in Japan heel gewoon is?
Een glaasje natuurazijn klinkt natuurlijk alles behalve aantrekkelijk maar er zijn nog veel meer soorten azijn dan die wij hier kennen uit de supermarkt. Wat is azijn eigenlijk? Azijn ontstaat doordat gegiste vloeistoffen verzuren door in contact te komen met de juiste bacteriën. Bij het maken van bijvoorbeeld rode wijnazijn komt de wijn in aanraking met van nature aanwezige azijnzuurbacterie die alcohol omzet in azijnzuur. Wanneer azijnzuur met water gemengd wordt is het klaar voor dagelijks gebruik.
In Oost-Aziatische supermarkten is de keuze in azijn vele malen groter met opties zoals ananasazijn, abrikozenazijn of honingazijn. Niet alleen Azië weet wel raad met deze azijn in haar gerechten, ook in de Nederlandse gastronomische wereld zijn ze er dol op. De zure en complexe smaken van deze azijnsoorten passen namelijk ook perfect bij de Europese keuken. Het drinken van azijn is in Europa echter minder vanzelfsprekend. Een minder zure en zoetere variant van azijn, genaamd edik, werd vroeger wel gedronken als gezonde drank. Net als de Japanse azijnsoorten werd er aan edik vaak fruit, honing of kruiden toegevoegd. Waar dit in Nederland tegenwoordig vrijwel niet meer wordt gedronken, is azijn drinken in Japan nu populairder dan ooit!
Een shotje azijn
Naast het verwerken van azijn in een gerecht wordt azijn in Japan vooral voor en na de maaltijd gedronken. Niet alleen als verfrissing, maar ook om de PH-waarde in je lichaam te balanceren en je eetlust onder controle te houden. Afgezien van de vele gezondheidsvoordelen, schijnt de smaak van deze Aziatische azijnsoorten enorm lekker te zijn.
De combinatie van zoet en zuur geeft een verrassende kick, vooral na het eten van zoutig of zwaar eten. Kwaliteitsazijn wordt behandeld als een goede wijn, deze kan vele complexe smaken bevatten en de kenners nemen het proeven ervan dan ook zeer serieus. Net als wijn heeft bij azijn de rijpingsduur ook veel invloed. Hoe langer het proces, hoe donkerder de azijn en hoe hoger de concentratie aan vitamines en mineralen. Je kan de azijn puur drinken als shotje, het met wat water en ijs drinken of zelfs mixen in een cocktail!
Azijncocktails
Je leest het goed, je kan genieten van een cocktail en nog gezond bezig zijn ook! Drankjes op basis van azijn met toevoegingen zoals fruit of kruiden, ook wel shrubs genoemd, worden regelmatig gebruikt in de cocktailwereld. Je drinkt het drankje op zichzelf of gebruikt het als ingrediënt. Het mooie aan deze shrubs is dat ze mild van smaak zijn en liever op de achtergrond blijven. Ze versterken de smaak en verbeteren de algehele sensatie van de cocktail, zonder overheersend te zijn. Een cocktail zonder subtiele acide ondertoon is ondenkbaar, dus in plaats van de gebruikelijke citroen of limoen is het gebruik van een shrub een lekkere afwisseling.
Pop-up Vinegar Bar
Om mensen kennis te laten maken met de vele toepassingen van azijn organiseert Vanilla Venture op 12/13/14 september een pop-up Vinegar Bar in Amsterdam. In de grote steden van Japan schieten ze als paddenstoelen uit de grond, vinegar bars zijn hot! Er worden verschillende soorten azijn geserveerd als shotje voor een gezonde health boost of verwerkt in kleine gerechtjes of desserts. Waan je tijdens de Pop-up Vinegar Bar in een stukje Tokyo en ontdek de verschillende azijnsoorten van Vanilla Venture in bijvoorbeeld een cocktail (speciaal samengesteld door het team van Tales & Spirits). Je kan je hier aanmelden voor een tijdslot op één van de bovengenoemde data. Wij zeggen maar zo: wat in een goed vat zit verzuurt niet.