Verdorie zeg, over een prestigieuze award gesproken: afgelopen zaterdag werd tijdens het Grand Gala de officiële SCENECS Award ‘The Dutch Golden Stone’ uitgereikt! De categorieën fictie en documentaire waren aan de beurt en daarnaast werden ook de oeuvreprijs en de JT publieksprijs uitgereikt. Wat wij van Glamourland ons vervolgens altijd afvragen: wié waren er, en wié gingen er met die felbegeerde jackpot vandoor?
Foto: SCENECS / www.imito.nu
Over het wie-gedeelte zijn wij flink te spreken: onder de ruim 850 gasten waren naast diverse BN’ers nog een paar zéér speciale bezoekers aanwezig. Denk: de gevolmachtigde minister van Curaçao en de ambassadeur van Roemenië. Omdat we het jullie bijna horen denken zullen we je gedachte maar gewoon beamen – dat zijn, inderdaad, toch niet de minste namen.
De heren van plezier – Foto’s: Martin van Os
Na de officiële opening door wethouder Pim van den Berg kon het partijtje beginnen: de gasten konden genieten van een verbluffende show met optredens van onder andere G-Style crew, Renske van Endel (Acrobatic Arts), A-Dance en Hollands Got Talent finalisten de dansgroep Reality.
Foto: Martin van Os
Maar goed, over tot het moment waar het stiekem allemaal om draait: de winnaars! In de categorie fictie ging de uit Iran afkomstige Behrooz Karamzizade met zijn inzending ‘Bahur in Wunderland’ met de prijs ervandoor. De film gaat over een Koerdisch meisje die samen met haar vader op de vlucht is van Syrië naar Duitsland – om haar angsten te onderdrukken en zich veiliger te voelen tegen het gevaar, gelooft ze in de mogelijkheid om onzichtbaar te worden door het sluiten van haar ogen. Een vrij heftig onderwerp, wat naar onze mening een prijs als deze dubbel en dwars heeft verdiend.
Foto: Robin Eggenkamp
De prijs voor de beste documentaire ging naar de makers van North East hard West – dit betrof het verhaal over jongens en hun trainer in een kickboksschool in Amsterdam. De JT publieksprijs ging naar Bonapetit! en de film Last of You. Twee prijzen dus! Dubbel feest.
Foto: Robin Eggenkamp
Tot slot ging de oeuvreprijs naar Hans de Wolf: hij is een gevestigde filmmaker die al veel, héél veel voor de filmwereld heeft betekend. Alle winnaars gingen er dan ook niet met het minste aandenken van door – de award was het beeld van een dame, gekleed in een filmstrook. De gouden kei in haar handen stond symbool voor de waarde van film als medium voor de maatschappij. Die kun je dan toch mooi in je zak steken! ;-)