De geschiedenis van ’s werelds meest exclusieve tassenmerk

Ben jij ook zo verliefd op ongeveer ALLES wat Louis Vuitton op de markt brengt? Ga jij het liefst over straat als wandelende reclamezuil in een complete Vuitton outfit? Wij van Glamourland kijken hier helemaal niet raar van op en zijn daarom de geschiedenisboeken in gedoken om eens te onderzoeken waar het ooit begon.

 

Foto: Raindropheaven

 

Op 4 augustus 1821 kwam baby Louis Vuitton ter wereld in het departement Jura in het oosten van Frankrijk. Hij was nog maar 10 jaar oud toen zijn moeder kwam te overlijden. Weduwnaar Vuitton was snel over zijn eerste vrouw heen en hertrouwde een andere vrouw. Louis kon echter niet goed overweg met zijn nieuwe stiefmoeder en besloot op 13-jarige leeftijd van huis weg te lopen en te beginnen aan een wandeltocht richting Parijs. Hij heeft 3 jaar lang gereisd en ruim 400 kilometer gelopen toen hij aankwam in de Franse hoofdstad. Hij begon met werken en trad in de leer bij Monsieur Marechal. Een destijds bekende fabrikant in koffers en tassen.

 

Louis Vuitton – Foto: Ilvoelv

 

Het is niet iets nieuws dat mensen gek zijn op tassen. De bekende Marechal had veel contacten onder de Franse aristocraten. Zo rolde Louis Vuitton het wereldje in en had hij de elite van Parijs en omstreken al snel op zijn hand. In 1853 werd hij geselecteerd als de officiële koffermaker voor de Franse keizerin Eugenie de Montijo, de vrouw van Napoleon III. Dit gaf Vuitton de boost die hij nodig had en enorm veel aandacht en aanzien. Een jaar later was het bedrijf Louis Vuitton geboren!

 

Keizerin Eugenie de Montijo – Foto: Wikipedia

 

Buiten zijn eerste winkel hing Louis een bord op met de tekst ‘Verpakt zorgvuldig uw meest breekbare voorwerpen’ en ‘Gespecialiseerd in het verpakken van kleding’. Het was het jaar 1858 dat Vuitton zijn eerste lijn koffers uitbracht. Voor die tijd erg uniek, ze hadden niet een klassieke vorm als die van een hutkoffer met een bol deksel maar ze waren rechthoekig met daarop het tijdloze logo dat we op de dag van vandaag nog steeds kennen. Het rechthoekige design was niet voor niets, in de tweede helft van de 19e eeuw werd steeds meer gebruik gemaakt van de trein en met deze vorm was het makkelijker om koffers op te stapelen.

 

Foto: LVTrunks

 

Het duurde niet lang tot dat Vuitton uitgroeide tot de grootste koffergigant in Frankrijk, echter kreeg hij op zijn hoogtepunt een zware klap te verwerken. In 1870 brak de Frans-Duitse oorlog uit en werd zijn werkplaats niet gespaard. Vuitton liet zich echter niet uit het veld slaan en begon een nieuwe winkel aan ‘1 Rue de Scribe’ waar hij ruim 20 jaar koffers en tassen zou verkopen. Op 27 februari 1892 overleed Louis Vuitton op 70-jarige leeftijd. Gelukkig was daar zoon Georges Vuitton die het merk en de winkel overnam, en dit nog verder heeft uitgebreid.

 

Foto: Louis Vuitton

 

Het merk bleef groeien en (rijke) mensen van over de hele wereld werden verliefd op het legendarische monogram op de koffers. De ondergang van RMS Titanic in 1912 bleek gek genoeg voor Vuitton goede reclame. Volgens bronnen was een koffer van het beroemde merk de enige die die de scheepsramp had doorstaan, de rest van de koffers en tassen verdween met het schip naar de bodem van de Atlantische oceaan. De inhoud van de koffers werd tevoorschijn gehaald alsof het die dag nog was ingepakt, en droog! Écht waar voor je geld dus.

 

Foto: Wikipedia

 

Uiteraard begon het merk zich naarmate de handtas in de mode kwam ook hier op te specialiseren. In 1932 werd misschien wel de bekendste handtas én statussymbool ter wereld voor het eerst geïntroduceerd. De Speedy. De klassieker is tot op de dag van vandaag nog steeds te verkrijgen in 4 verschillende afmetingen. Variërend van 25 tot 40 centimeter in verschillende stijlen. Zo is daar de klassieke stijl ‘canvas’ de licht en donker geblokte varianten, ‘Azur’ en ‘Damier’. De variant zonder opdruk, ‘Epi’ en natuurlijk de ‘Multicolore’ in het wit met verschillend gekleurde logo’s. Ook is er een variant, genaamd ‘Idylle’.

 

Foto: Beautifulepiphany

 

Uiteraard worden er ook nog altijd koffers verkocht en zijn er veel verschillende tassen te verkrijgen, onder andere een weekendtas, kleine rugzak, de tijdloze koffers en portemonnees. Ook heren kunnen tegenwoordig lang en breed los gaan in de leren goodies. Zo zijn er ook voor de mannen rugzakken, ‘messenger bags’ en attaché koffers.

 

 

Foto: Louis Vuitton

 

Omdat de Speedy zo goed verkocht werden er verschillende designers uitgenodigd om een limited edition te ontwerpen. Het was Marc Jacobs, de artistiek directeur, die een confectiecollectie lanceerde onder de naam van Vuitton voor dames én heren. Daarnaast vroeg hij verschillende ontwerpers om de Speedy een make-over te geven.

 

Takashi Murakami, een Japanse kunstenaar, is er helemaal op los gegaan en bracht een versie met legerprint, kersjes op de monogrammen, varianten met gekleurde logo’s en de Cherry Blossom met bloemetjes op het monogram. Stephan Sprouse maakte en graffiti versie en Julie Verhoeven maakte een patchwork op het het beroemde LV-logo.

 

Foto: Trendsneverlie

 

Sinds 2011 is de Speedy standaard verschenen als ‘Bandoulierre’. Je kunt hem dus ook dragen als schoudertas. De toegevoegde schouderband en een versterkte leerstrook aan de zijkant van de tas blazen het oude model wederom nieuw leven in.

 

Foto: Theczechchicks

 

Wij van Glamourland hebben de geschiedenis met veel modeliefde voor onze lezers in kaart gebracht en hopen dat jouw Valentijn dit jaar gul zal zijn. Mocht je niet kunnen wachten tot 14 februari of dwaalt jouw prins op het witte paard nog rond dan kun je natuurlijk de online webshop van het merk bezoeken. Vergeet trouwens ook niet op te letten bij de plaatselijke garage sale, kringloop of rommelmarkt. Zo een stoffige oude koffer brengt makkelijk € 5.000 – € 50.000 op en vintage Vuitton is tot op de dag van vandaag enorm gewild!

 

Mobiele versie afsluiten